Koiran kanssa eläinlääkärissä – osa 2: Katsotaan hampaat, kuunnellaan sydän!

Eläinlääkärikäynnin aikana tapahtuu monia asioista, mitkä voivat olla koiralle yllättäviä, epämiellyttäviä ja pelottavia. Käynnillä koiraan kosketaan, sitä katsotaan läheltä, sen tulee nousta erilaisille tasoille, sille voidaan laittaa kuonokoppa, se kuulee erilaisia ääniä ja haistaa monia eri hajuja.

Voisiko eläinlääkärikäynnin aikana tapahtuvat asiat olla koiran mielestä tuttuja ja turvallisia? Tulisiko korvien tutkiminen tai tassujen tunnustelu vieraan ihmisen tekemänä olla koiralle samanlainen taito kuin istuminen ja oman vuoron odottaminen? Pitäisikö kuonokoppa opettaa koiralle yhtä normaaliksi asiaksi kuin kaulapanta tai valjaat?


Mikä merkitys koiran mielentilalla ja käsiteltävyydellä on eläinlääkärikäynnin onnistumiseen eläinlääkärin näkökulmasta?

Keskustelimme aiheesta eläinlääkäri Merja Vuoruksen kanssa. Hän korostaa, että koira tulisi pystyä tutkimaan hännästä kuonon päähän. Käsittelyharjoitukset ovat tärkeimpiä taitoja, mitä pennulle ja nuorelle koiralle voi opettaa, eikä riitä, että sen voi tehdä vain koiran omistaja itse. Jos koira on tottumaton käsittelyyn ja se on mahdollisesti hyvin stressaantunut, voi tämä vaikeuttaa koiran tutkimista ja tehdä käynnistä koiralle epämukavan. Kun koira on tottunut käsittelyyn, myös koiran hoitaminen kotona helpottuu.

Merja Vuoros pyrkii itse olemaan aina koiralle rehellinen, ja kertomaan sille etukäteen, mitä seuraavaksi tehdään. Hän myös mielellään antaa vinkkejä omistajille, mitä taitoja koiran kanssa olisi hyvä harjoitella. Erityisesti suuhun katsominen on hänen kokemuksensa mukaan jokaiselle koiralle tärkeä taito. Suuhun koskeminen ja katsominen on tietyissä tilanteissa elintärkeää, kuten joissakin onnettomuuksissa ja myrkytystilanteissa.


Koiralle olisikin hyvä pystyä tarjoamaan mahdollisuus harjoitella käynnillä tapahtuvia asioita jo ennen käyntiä. Näitä koiran tarvitsemia taitoja voisi kutsua jopa koiran eläinlääkärissä käynnin supervoimiksi. Ne ovat yhtä tärkeitä taitoja kuin esimerkiksi pennun sosiaalistaminen. Niiden avulla koira voi tuntea olonsa käynnillä paljon rennommaksi, ja eläinlääkärin on helpompi tutkia koiraa. Näitä voi jokainen harjoitella kotona etukäteen.

Eläinlääkäriaseman tiloihin saapumisessa ja oman vuoron odottamisessa on jo monia asioita, mitä voi huomioida ja suunnitella etukäteen. Moneen niistä voit vaikuttaa suoraan itse, eikä ne vaadi vielä koiralta mitään erityisiä taitoja. Voit esimerkiksi tarvittaessa selvittää etukäteen ennen käyntiä, voiko koirasi odottaa omaa vuoroaan rauhassa autossa tai onko koiran mahdollista tulla sisälle omasta ovesta. Tästä aiheesta lisää tämän blogisarjan ensimmäisessä osassa.

Saavuttaessa eläinlääkäriasemalla voit valmistautua siihen, että ilmoittautumisen yhteydessä koiralta tarkistetaan usein siru, ja sen tulee käydä puntarilla. Nämä tilanteet voivat jo usein hämmentää koiraa. Niistä voi tuntua kummalliselta, että joku vieras ihminen haluaa heiluttaa jotain laitetta niiden pään lähettyvillä. Osaa koirista voi pelottaa vaa’an päälle astuminen ja usein koira ei malttaisi istua tai seistä siinä sitä aikaa, että paino voidaan helposti nähdä. Voit siis harjoitella näitä taitoja koirasi kanssa jo hyvissä ajoin ennen käyntiä:

  • korokkeelle nouseminen
  • korokkeella hetken aikaa paikallaan seisominen tai istuminen
  • kännykän kokoisen laitteen liikuttaminen koiran niskan alueella toisen henkilön kuljettamana

Eläinlääkäri tutkii koiran usein tutkimuspöydän päällä. Isommat koirat voidaan tutkia lattialla. Tutkimushuoneessa koira siis yleensä nostetaan pöydälle, tai se voidaan pyytää kiipeämään sille itse. Pöytää nostetaan ja lasketaan koiran ollessa sen päällä. Tätä varten kannattaa harjoitella ainakin näitä taitoja koiran kanssa:

  • nostamista omaan syliin ja koiran laskeminen sylistä pöytätasolle
  • nostamista takaisin syliin pöytätason päältä ja koiran laskemista sylistä lattialle
  • nousemista korokkeelle
  • pöytätasolla olemista
  • erilaisilla alustoilla seisomista, kävelyä ja olemista

Jotta eläinlääkäri voisi mahdollisimman helposti tutkia koiraa ja tehdä sille pieniä ja vähän suurempiakin toimenpiteitä, olisi koiran hyvä olla tottunut käsittelyyn. Koiran tulisi pystyä luottamaan siihen, että koskeminen on sille turvallista. Sen vuoksi on tärkeää opetella monipuolisesti koskemaan koiraan ja harjoitella jopa vähän hassultakin tuntuvia asioita. Tekemällä näitä harjoituksia, voi koiran olla helpompi hyväksyä siihen koskeminen myös eläinlääkäriltä:

  • koiran häntään, kylkiin, selkään, mahaan, tassuihin ja korviin koskeminen
  • koiran hännän nostaminen
  • koiran korvan sisäpuolen tarkempi katsominen, ja niihin kevyesti koskeminen isolla pumpulipallolla
  • hampaiden ja suun katsominen
  • koiran koskeminen esimerkiksi lusikalla
  • koiraan koskeminen kynän kärjellä
  • koiran asettaminen kyljelleen

Joskus koiralle tulee laittaa kuonokoppa tutkimuksien ja toimenpiteiden ajaksi. Tällä varmistetaan, ettei kipeä tai muuten hampaita käyttävä koira pääse vahingossakaan vahingoittamaan sitä tutkivaa eläinlääkäriä tai hoitajaa, eikä omistajaa. Jotta kuonokoppa ei olisi koiralle tässä tilanteessa uusi asia, on se hyvä opetella valmiiksi jo kotona. Siellä sen käyttöä voi harjoitella rauhallisessa ympäristössä, ja antaa kuonokopalle rennon merkityksen.

Kuvassa 15 kk ikäinen australiankelpie Kiiwi opettelee kuonokopan pukemista. Kouluttajana Satu Vertainen, Koirakoulu Koiraamo.

Eläinlääkärikäynnin ajaksi on koiralle hyvä varata mukaan nameja mistä se pitää. Niiden avulla voi palkita koiraa sen odottaessa omaa vuoroaan tai, kun se tekee niitä asioita, mitä olette yhdessä kotona valmiiksi harjoitelleet. Huomaathan, että jos olet saanut paasto-ohjeistuksen, silloin nameja ei voi käynnillä antaa, mutta kehuja tietysti sitäkin enemmän.  Voit myös rohkeasti kertoa eläinlääkärille, että olette harjoitelleet käynnillä tarvittavia taitoja, ja haluaisit mahdollisuuksien mukaan koirasi kanssa nyt käyttää niitä.

Toivon, että löysit tästä kirjoituksesta joitakin taitoja, mitä treenaamalla käyntinne eläinlääkäriasemalla voisi sujua vielä paremmin. Sinä, koiran tärkeimpänä ihmisenä, voit auttaa koiraasi selviytymään käynnistä rennommin ja varmemmin. On jokaisen koiran oikeus oppia omat supervoimansa eläinlääkärikäynneille.

Jos et tiedä miten harjoitella näitä taitoja itse kotona, ota yhteyttä paikkakuntasi koirakouluttajiin.

Kiitos Satu Vertainen, Koirakoulu Koiraamo, kaikista opeista koiran käsittelyyn liittyen <3

Kiitos Evidensia Eläinlääkäripalvelut eläinlääkärin haastattelusta ja ihanasta kuvasta. Kuvassa erikoiseläinlääkäri Sari Haikola ja sileäkarvainen collie Luka <3.

Pia

About the author