Arvot koiraharrastuksessa

Oletko joskus pohtinut, miksi ihmeessä olet valinnut harrastukseksesi juuri koiraharrastuksen, ja harrastuskumppaniksesi koiran? Tällaisia ajatuksia on saattanut käydä mielessäsi, kun koiran vatsataudin vuoksi nukuit yön aikana vain muutamia tunteja, tai kun jälleen kerran lupauduit vapaaehtoisesti tekemään harrastusseurassa asian X, jota kukaan muu ei suostunut tekemään. Lähestyn seuraavaksi teemaa arvojen kautta. Arvot vaikuttavat useissa elämän osa-alueissa, mutta keskityn kirjoituksessani arvoihin koiraharrastuksen näkökulmasta.

Arvot ovat asioita, joita pidämme elämässämme tärkeinä ja joita arvostamme itsessämme, muissa ihmisissä ja ympäristössämme. Arvot vaikuttavat koiraharrastuksessa esimerkiksi siihen, miten toimimme koiran omistajina: millaisia koulutuskeinoja haluamme ja olemme valmiita käyttämään, millaisia koulutuskeinoja käyttäviltä kouluttajilta haemme oppia tai millaisen rodun valitsemme ja sitä kautta millaisen rodun jalostusta haluamme tukea. Arvomme vaikuttavat myös harrastuksen motiiveihin. Onko harrastuskoiran kanssa tärkeää edetä nopeasti, ansaita koemenestystä ja muiden ihailua, vai onko tärkeintä, että treeneissä ja kokeissa koetaan yhdessä tekemisen riemua? Miten toimin, jos harrastuskoiraksi otettu koira ei olekaan siihen tarkoitukseen soveltuva esimerkiksi fyysisen vamman tai muiden ominaisuuksien vuoksi? Arvot vaikuttavat myös yhdistystoiminnassa ja siinä miten suhtaudumme toisiin harrastajiin.

Arvot vaikuttavat laajasti toimintamme taustalla; ne eivät ole saavutettavissa olevia asioita, vaan enemmänkin suuntaviivoja toiminnallemme. Ilman tarkempaa tarkastelua siitä, miksi toimimme eri tilanteissa niin kuin toimimme, saatamme toimia vain totutun tavan mukaan käyttäen aikamme ja voimavaramme ehkä meille ei-niin-tärkeisiin asioihin. Tulemalla tietoiseksi omista arvoistamme pystymme aktiivisemmin myös suuntaamaan valintojamme ja tekojamme kohti arvojemme mukaista elämää. Arvoja kohti johtavien tekojen ei tarvitse aina olla suuria, ja samaa arvoa voi toteuttaa useammalla eri tavalla. Esimerkiksi jos arvona on eläinten hyvinvointi, voisi arvoa toteuttaa mm. viemällä koiran pidemmälle lenkille, välttämällä koiralle epämiellyttäviä koulutusmenetelmiä tai tekemällä vapaaehtoistyötä paikallisessa eläinsuojeluyhdistyksessä. Tai jos arvona on esimerkiksi ”itsensä kehittäminen”, voisi sitä toteuttaa mm. katsomalla nettiluentotallenteen, tekemällä fysiikkatreeniä parempaa agilityohjauskuntoa tavoitellen tai tekemällä tietoisuustaitoharjoituksia kisajännityksen tueksi.

Arvoja on lukuisia, ne ovat yksilöllisiä ja niitä on mahdollista laittaa myös tärkeysjärjestykseen. Usein joudumme tekemään myös valintoja eri arvojen ja tärkeinä pitämiemme asioiden välillä. Saatamme joutua valitsemaan meille tärkeän ja ainutlaatuisen kilpailutapahtuman (esim. arvokisat) ja meille tärkeän ja läheisen ihmisen hääjuhlien välillä. Tai saatamme punnita tekoja koiran ja oman hyvinvoinnin välillä, esimerkiksi ”vien koiran pidemmälle lenkille, vaikka väsyttää” tai ”koen tarvitsevani lepoa, joten jätän koiran tänään ilman pidempää lenkkiä ja menen ajoissa nukkumaan”. Kumpikin vaihtoehto voi olla omassa tilanteessa yhtä oikea. Lisäksi on tärkeä huomata, että pystymme tekemään joka tilanteessa valinnan uudestaan.

Arvojen tärkeys voi myös muuttua elämän aikana. Esimerkiksi nuorena saatamme arvostaa etenkin vapautta, vapaa-aikaa ja yhdistystoimintaa, ja käyttää näihin huomattavan osan ajastamme. Vanhempana, ehkä perheenlisäyksen myötä, saatammekin arvostaa vakaata toimeentuloa, perhettä ja parisuhdetta aiempaa enemmän, jolloin yhdistystoimintaan käytettävä aika ja panostus jäävät vähemmälle.

Aina emme pysty toteuttamaan arvojamme haluamallamme tavalla. Esimerkiksi jos olemme loukanneet jalkamme, joudumme ehkä jättämään koiran vähemmälle lenkitykselle joksikin aikaa. Tällöin voimme kuitenkin valita, minkälaiset arvojen mukaiset teot kyseisessä tilanteessa ovat mahdollisia. Voisimme vaikka pyytää ystävää lenkittämään koiran, käydä useamman lyhyemmän lenkin päivän aikana tai aktivoida koiraa enemmän sisällä.

Saatamme myös kohdata arvoristiriitoja omassa toiminnassamme, jolloin käytämme aikaamme ja voimavarojamme meille ei-niin tärkeisiin asioihin tärkeinä pitämiemme asioiden sijaan. Saatamme kokea voimakkaitakin negatiivisia tunteita ja epämääräistä pahaa oloa, mikäli syystä taitoisesta joudumme tai toimimme arvojemme vastaisesti. Kuitenkin jos tunnistamme negatiivisten tunteiden taustalla olevan ristiriidan, voimme näissä tilanteissa pyrkiä tekemään valinnan arvojamme kohti vievää toimintaa.

Mielestäni myös jokaisen koiraharrastajan olisi hyvä säännöllisesti pysähtyä hetkeksi harrastuksen taustalla vaikuttavien tärkeiden asioiden äärelle. Omia arvoja voi lähteä tarkastelemaan esimerkiksi pohtimalla vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on elämässäni tärkeää?
  • Millaisia asioita arvostan?
  • Millaisiin asioihin haluan käyttää aikaani? Millaisiin asioihin käytän aikani tällä hetkellä?
  • Millainen koiranomistaja haluan olla? Millainen olen?
  • Millainen koiraharrastaja haluan olla? Millainen olen?
  • Millaisia asioita haluan (harrastuksessani) saavuttaa? Miksi?
  • Teenkö juuri nyt sellaisia asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä?

Haastan sinut nyt pohtimaan omia arvojasi, eri arvojen tärkeyttä, sekä arvojesi mukaiseen toimintaan käyttämääsi aikaa ja panostusta. Arvoja on hyvä pohtia myös muiden elämän osa-alueiden kannalta. Ylläolevien kysymysten lisäksi löydät harjoituksia esimerkiksi täältä (harjoitukset – arvot ja valinnat).

Maija

About the author